Klaar voor de zon? Start!

24 juni 2024

Na een intensieve voorbereiding is het dankzij het onverzettelijke doorzettingsvermogen van ‘team zonnedak’ eindelijk zover: het eerste ETC zonnedak is door Sinnetechniek gemonteerd op het dak van de oudste werf in Drachten. Hier komt 300 jaar historie samen met moderne, duurzame techniek.

Hoewel ons oorspronkelijke doel was om 48 panelen op één dakvlak te plaatsen, moesten we om constructieve redenen bijstellen naar 37 panelen. De overige 11 panelen worden later dit jaar geïnstalleerd op het naastgelegen dak, zodra het asbest daar is verwijderd. Dankzij de tomeloze inzet van het ETC-bestuur en de investering van 29 leden, konden we deze eerste collectieve stap zetten. Door de verkoop van certificaten konden we gezamenlijk 60% van de benodigde investering voor het zonnedak dekken. De resterende 40% werd gefinancierd door een subsidie van de gemeente Smallingerland.

Wanneer alle 48 panelen geïnstalleerd zijn, beschikken we over een piekvermogen van 48 x 430W, oftewel ruim 20,5 kW. De exacte jaarlijkse opbrengst is nog moeilijk in te schatten (we gaan dit uiteraard monitoren), maar we verwachten ongeveer 18.000 kWh op te wekken. Ter vergelijking: dit is genoeg om vijf tot zes ‘klassieke’ huishoudens een jaar van stroom te voorzien. Een modern huishouden met een warmtepomp, infraroodpanelen en een elektrische auto verbruikt vanzelfsprekend meer.

 

Wil je meer weten over het ETC zonnedak?

Stuur een mailtje met je vraag naar hallo@energietransitiecooperatie.nl of stel je vraag persoonlijk aan een zonneteam-lid als je die tegenkomt.Bovenkant formulier