Deelauto? Duurzame Doorzetters gezocht!

17 mei 2024

Na een succesvolle proef, waarin vijf deelnemers zelf hebben ervaren dat mobiliteit meer kan zijn dan het bezitten van een auto, leek de permanente inzet van een deelauto vanuit onze ETC een logisch gevolg. Het werven van de tien benodigde deelnemers voor de definitieve inzet van de deelauto blijkt helaas lastiger dan gedacht. De teller blijft al even steken op vier inschrijvingen. Met dat aantal loopt ETC een te groot financieel risico; er zijn simpelweg meer inschrijvingen van ETC-leden nodig om dat risico af te dekken. Is dit een streep door de rekening van een mooi en duurzaam initiatief? Dat kan en mag volgens ons niet zo zijn!

De feiten en het gevoel

Over de feiten kunnen we kort zijn: een deelauto kent veel meer voor- dan nadelen ten opzichte van het bezit van een tweede auto. Het verlagen van de CO2-uitstoot is natuurlijk een belangrijk duurzaam argument, maar ook financieel zijn er voor gebruikers vele voordelen te behalen. Je betaalt voor de deelauto een vast (laag) abonnementsbedrag per maand en lage kosten per kilometer. Onderhoudskosten en afschrijving behoren tot het verleden. Het directe gemak van een auto op de eigen oprit wordt grotendeels gecompenseerd door een gebruiksvriendelijke reserveringsapp, waartoe je op ieder gewenst moment toegang hebt. Daarnaast heb je de beschikking over de nieuwste elektrische modellen. Op vele gebieden biedt een deelautosysteem dus een fantastische rij-ervaring. Dan zou je denken dat die inschrijflijst al lang gevuld zou zijn. Toch is dat anders.

Het gevoel van ‘opgeven’ van een tweede auto blijkt voor veel buurtgenoten toch een grotere stap dan gedacht. Veel mensen durven de definitieve stap nog niet aan. Dat zou betekenen dat het verhaal van de ETC hier stopt. Of toch niet?

Duurzame overtuiging

Als ETC hebben we een duurzame overtuiging. We geloven erin dat de deelauto een prachtige stap is in de richting van een gemeenschapsgerichte en duurzame levensstijl. We geloven ook dat wanneer de deelauto eenmaal rijdt, de rest van de benodigde abonnementen vanzelf zullen volgen. Zien is geloven. Dat hebben we tijdens de proef kunnen ervaren. We denken dat we onze leden die een beetje koudwatervrees hebben, kunnen helpen om dat laatste stapje te zetten, maar daar hebben we jou, buurtgenoot met een duurzame overtuiging, voor nodig.

Ben jij een Duurzame Doorzetter?

Wanneer jij, net als wij, vindt dat het niet zo kan zijn dat er géén ETC-deelauto door onze dorpen gaat rijden, dan vragen we je mening om te zetten in een sponsoring. Ben jij een Duurzame Doorzetter? Met een sponsorbedrag van €200 voeg je een daad bij je overtuiging. Met tien Duurzame Doorzetters hebben we als ETC genoeg financiële ruggensteun en wordt de deelauto besteld. Wanneer dit ergens moet lukken, dan is het wel in De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat, toch?!

Geef je ons het laatste zetje? App dan ‘Ik ben een Duurzame Doorzetter!’ naar ETC-voorzitter Richard Zwarts (06 430 95 370).