De vrijheid van delen

11 december 2023

“Als fervente fietsers met slechts één gezamenlijke auto, waren we benieuwd naar de impact van dit deelconcept op ons dagelijks leven. Met voldoende deelauto’s in onze dorpen kunnen we ons zelfs voorstellen om volledig zonder eigen auto te kunnen.” Hoewel dat misschien ng heel even toekomstmuziek is, zijn de ervaringen van de familie Abma met de deelauto proef ronduit positief!

“Onze eerste ervaringen met de deelauto zijn ronduit positief. Ja, we moeten iets verder lopen om de auto te bereiken, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen dit kleine ongemak. De deelauto is altijd beschikbaar wanneer we hem nodig hebben, wat het plannen van onze ritten flexibeler maakt. Opvallend is dat onze eigen auto sinds de start van de test bijna niet meer van de oprit is geweest. Het gemak waarmee we de deelauto kunnen gebruiken, heeft onze kijk op mobiliteit veranderd.

Het idee om de afhankelijkheid van een eigen auto te verminderen, spreekt ons aan. Het past perfect bij ons streven naar duurzaamheid en het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Het feit dat we met het gebruik van de deelauto ons autogebruik aanzienlijk hebben verminderd, is niet alleen goed voor het milieu, maar op termijn ook voor onze portemonnee. Minder brandstofkosten en onderhoud, gecombineerd met de voordelen van gedeelde mobiliteit, maken het concept aantrekkelijk voor ons.”

De proef met de deelauto laat zien dat mobiliteit meer kan zijn dan alleen bezit. Het is een stap in de richting van een meer gemeenschapsgerichte en duurzame levensstijl. Als deze testperiode een indicatie is van wat de toekomst van mobiliteit te bieden heeft, dan zou de deelauto wel eens een blijvertje kunnen zijn. We hopen natuurlijk dat meer ETC leden zich gaan aansluiten bij dit initiatief, waardoor onze dorpen groener en leefbaarder worden.