Jan Hoeksema en Els Houwink

Broekfinne 27

We stellen ons graag aan u voor. Wij zijn Jan Hoeksema en echtgenote Els Houwink , wonende aan de Broekfinne 27. Jan is al enige tijd actief bij energie en -transitie betrokken. Zo is hij jarenlang secretaris geweest van de (toenmalige) VCBW Fryslân vanuit de stelling dat men niet alleen maar ergens “tegen” (zoals kernenergie) moet zijn maar ook ergens vóór. VCBW staat voor Vereniging tot collectief windmolen bezit Fryslân en is intussen samen gegaan met Groningen tot Noordenwind. Jan en echtgenote waren zeer waarschijnlijk de eerste met zonnepanelen in de Sanding. Ze hebben er (in twee fases gerealiseerd) 12 liggen. Op dit moment staan ze voor het besluit om al dan niet een (aqua thermie) warmtepomp aan te schaffen. Hoewel de eerste thermopane ramen al enige tijd vervangen zijn hebben ze in de keuken HR++ glas genomen en ze merken enorme toename van wooncomfort. Hun gasverbruik is met 1300m3 op jaarbasis heel netjes.

Tip 1

Nu Hugo de Jonge namens het kabinet heeft aangegeven dat vanaf 2026 een warmtepomp verplicht is bij vervanging van cv ketel moet de coöperatie klaar zijn voor deze stap.

Tip 2

Te overwegen vallen slimme radiatorthermostaat kranen in verschillende ruimten, zodat je heel gericht kunt verwarmen. Mensen aan de Nachtlân hebben dit gedaan en dat bevalt hen uitstekend.

Ontmoet alle leden

Al onze leden komen uit De Wilgen, Smalle Ee of Buitenstvallaat. Allemaal hebben we onze eigen expertise waarmee we bijdragen aan een verscheiden team. Benieuwd naar het verhaal achter een teamlid? Klik op de foto en ontdekt zijn of haar verhaal! 

Jan van Gammeren

We (Els en Jan) hebben ons huis gebouwd op het Nachtlan 62 …

Nellie Nobel

Buitenstvallaat 12 is op meerdere manieren een bijzondere plek…

Aalderik Reilink

Vanaf eind 2002 woonachtig op de Drachtster Heawei 18…