Lokale Energie Coöperaties

1-11-2021

Pioniers van het Noorden: energie coöperatie WarmHeeg

Als ETC van De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat zijn wij (gelukkig!) niet de enige met ambitieuze duurzame plannen. In heel Friesland werken verschillende dorpen hard aan het energie neutraal maken van hun dorp. Waar iedereen dit op zijn eigen manier doet met verschillende technieken, is een ding zeker: met zijn allen zet Friesland haar schouders onder het creëren van een schonere aarde. En met succes! In 2020 concludeerde energieleverancier Vattenfall dat Friese gemeenten het meest duurzaam zijn van Nederland. We kunnen dus veel van onze buren leren!

Een energie neutraal Heeg

Deze week kijken we naar het prachtige Heeg. Het interessante aan deze plaats is dat hij vergelijkbaar is met onze eigen situatie: het ligt te midden van heel veel water. Heeg heeft dan ook besloten om gebruik te maken van deze natuurlijke kracht. In 2025 willen zij energie neutraal zijn door woningisolatie én Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO).

TEO is een duurzame techniek waarbij warmte uit het wateroppervlak wordt getrokken. Omdat water voorradig is in Heeg, is het een onuitputbare natuurlijke bron. Door middel van een warmtewisselaar wordt warm en koud water gescheiden en opgeslagen op 160 meter diepte in de grond. Op deze manier houdt het water zijn temperatuur en kunnen de huizen in Heeg ’s zomers gekoeld worden met water uit de winter, en kunnen de huizen in de winter gekoeld worden met warm water van de zomermaanden. Door middel van warmtewisselaars zal het zomerwater verhoogd kunnen worden tot 80 graden Celsius.

Financiering

Heeg zit momenteel volop in de ontwikkelingsfase. Waar ze helaas niet de PAW-subsidie (Proeftuin Aardgasvrije Wijken) vanuit het Rijk krijgen, zijn ze wel in gesprek met de gemeente, de provincie en het Wetterskip om te kijken naar andere financiële bronnen.
Waar de weg naar energie neutraliteit misschien niet zonder slag of stoot gaat, weten we als Friezen een ding zeker: met Mienskip valt alles te behalen.

Voor meer informatie: kijk op www.warmheeg.nl

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Kennis
delen?

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022