Inspiratie

19-10-2023

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Aan de Broekfinne 145 is door installatiebureau De Vries uit Drachten een aardwarmtepomp geïnstalleerd. Het ontwerp en het installatiewerk in de woning zijn van De Vries, de grondboringen en de buitenleidingen zijn in onder-aanneming uitgevoerd door REMON. De opdracht was al in het voorjaar van 2022 verstrekt, maar het duurde tot december van dat jaar voordat REMON tijd had voor de grondboringen.

De installatie

Het gaat om twee boringen van ca. 190 meter diep, met twee vloeistofcircuits per boring (in totaal dus vier circuits). De boringen zijn in de oprit en de parkeerplaats van de woning geplaatst, zodat de tuin gespaard kon blijven.Het buitenwerk heeft incl. de tijdelijke herbestrating een week geduurd, de bijgaande foto’s geven een indruk van wat er zoal bij kwam kijken.

Daarna duurde het tot juni 2023 voordat de warmtepomp geleverd werd. De pomp is van het type Alpha Innotec SWC K3 en kan de woning ook koelen. De installatie heeft een dataverbinding die op afstand door de leverancier/onderhoudsmonteur uitgelezen wordt bij een eventuele storing e.d. De warmtepomp ter grootte van een koelkast is in de garagegeplaatst. De verdeler voor de vloerverwarming moest worden vervangen, de radiateurs zijn voorlopig gehandhaafd. Bijgaand ook een paar foto’s van het installatiewerk.

Wat is het resultaat?

De installatie heeft zijn diensten als koelinstallatie inmiddels bewezen en is nu voorzichtig begonnen met het opwarmen van de vloeren. Het geschatte jaarverbruik voor verwarmen en koelen is 4 á 5 MWh. De woning had al zonnepanelen met een totale capaciteit van ca. 16 kW. De inmiddels bewezen jaarproductie is ca. 15 MWh, waarmee de woning jaargemiddeld energieneutraal is en elektrisch kan worden gereden.

De bewoners hebben er voor gekozen om de warmwatervoorziening en de kookplaatvoorlopig op aardgas te houden. Daardoor kan de warmtepomp op een retourtemperatuur van 35 graden worden bedreven, wat een hoog rendement levert. De installatie kan zo nodig worden uitgebreid met een hoge buffervat voor douchewater. In dat geval moet de circuittemperatuur omhoog en daalt het rendement met ca. 20%.

Er is voor gekozen om de ruim 20 jaar oude combiketel/boiler te vervangen door een moderne combiketel/geiser, zonder boiler. Die kan zo nodig ook de circuitverwarming overnemen en dient dus tevens als back up bij uitval van het elektriciteitsnet, of bij storing van de warmtepomp. Bij tijdelijke netuitval kan de gasketel in bedrijf blijven met behulp van een 5 kWh lithium pack.

De gehele begane grond en alle natte ruimten werden al bij de bouw in 1999/2000 uitgevoerd met vloerverwarming. In de komende winter wordt bezien of het nodig is om de radiateurs, die destijds op een hogere circuittemperatuur ontworpen zijn, te vervangen door convectoren die geschikt zijn voor de huidige lagere circuittemperatuur. Het is de bedoeling om dan ook het nog wat te hoge sluipverbruik terug te dringen.

Omdat het in de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks mogelijk was om vaste prijzen of levertijden te bedingen zijn de uiteindelijke kosten aanzienlijk hoger uitgevallen dan begroot was. Er was op voorhand al geen sprake van een reële terugverdientijd, het gaat alleen om verduurzaming.

 

Leden die ook een aardwarmtepomp overwegen en zich verder willen laten informeren zijn van harte welkom op Broekfinne 145.

De bewoners zijn voor een afspraak bereikbaar op tel. 0512 547075.

 

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Kennis
delen?

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022

Een lokaal, duurzaam en heel gezellig teamuitje!

22-09-2022