Inspiratie

31-10-2021

Een kijkje bij de buren: Wiebe

De werkgroep Besparen en Isoleren wil ideeën en ervaringen over besparen en isoleren met elkaar delen op basis van goede voorbeelden. Die halen we op van goede voorbeelden uit de dorpen. Voor het tweede voorbeeld hebben we gekozen voor het onderwerp “besparen” en wel de toepassing van de Pedelec, ofwel “de auto laten staan”. “Het is gewoon sneller”, is de uitspraak van Wiebe Abma. Aangezien dat niet het antwoord was waarmee behalve tijd besparen ook recht wordt gedaan aan andere besparingen, werd het tijd om nog even door te vragen.

Forenzen van de Wilgen naar Leeuwarden

6 jaar geleden is Wiebe al begonnen om regelmatig met zijn fiets, een Pedelec die in staat is een snelheid te ontwikkelen tot ca 40 kilometer per uur, te forenzen. Van De Wilgen naar Leeuwarden en vice versa.
Inmiddels is Wiebe aan de volgende generatie Pedelec begonnen, deze is wat sneller, maar vooral met een stijver frame, een klein beetje meer snelheid en vooral een betere accu. Het geheel zorgt voor meer comfort en je hebt het gevoel dat je meer controle hebt, legt Wiebe uit. En nu we toch aan het praten zijn geeft Wiebe aan dat vooral het autoverkeer heeft moeten wennen aan snelle fietsen op de rijbaan. Het “samen over de weg” gaat inmiddels stukken beter, maar Wiebe heeft toch wel het advies aan autobestuurders om wat minder van het eigen gelijk uit te gaan.

Terug naar de “Besparen en Isoleren” gedachte. De uitgangspunten van Wiebe om per fiets te gaan forenzen zijn divers: beter voor de eigen conditie, beter voor het milieu en besparing op de reiskosten.
Gegeven de benodigde reistijd die de kilometers vragen, het is een afstand van ruim 30 kilometer, enkele reis was tijdbesparing geen uitgangspunt die boven aan het lijstje stond.
Wiebe geeft als antwoord dat tot zijn verrassing hij met de Pedelec maar 10 minuten langzamer op zijn werk is dan met de auto, waarbij hij ook nog rekening houdt met het feit dat het afgelopen jaar er beduidend minder woon-werk files waren dan voorheen. “In de toekomst wordt het verschil verwaarloosbaar of is de fiets zelfs sneller”, concludeert hij. “Maar bovenal, je komt ook nog eens fris en actief op je werk in plaats van duf uit de auto”.

8000 kilometer per jaar op de fiets

“Maar dan ben je zeker een mooi weer rijder, Wiebe?” is mijn plagerige vraag. “Zeker niet, ik rijd alle jaargetijden, gladheid is het enige criterium om niet met de fiets te gaan”. “Kun je getallen noemen die anderen kunnen helpen om over te stappen op de Pedelec?” is de logische vervolgvraag.” “Is jouw conditie aantoonbaar beter geworden, houd je over van de woonwerk-vergoeding, ten opzichte van de investering in een dergelijke fiets en heb je op de achterkant van een bierviltje ooit eens berekend wat je op de fiets bijdraagt aan het milieu?” Wiebe gaat er eens voor zitten en zegt: “Ik rijd ongeveer 8000 km per jaar, bij 1:20 is dit zo’n 400 liter brandstof. Het scheelt een tweede auto, want die blijkt domweg niet meer van z’n plaats te komen. En de conditie is inderdaad ijzersterk!”

Op de vraag of hij voor geïnteresseerden nog een gouden tip heeft, antwoordt Wiebe: “Gewoon doen”.

Wiebe Abma

Met Wiebe verder praten over dit onderwerp

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Kennis
delen?

Stuur een mail naar Wiebe Abma en we plannen snel een gesprek in!

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022