Inspiratie

22-04-2022

Een kijkje bij de buren: Heleen Fluitman

Waar de Werkgroep “Besparen en Isoleren” vaak zélf achter de ideeën en ervaringen van buurtgenoten aangaat, werd ze deze keer actief benaderd door Heleen Fluitman uit Smalle Ee, die haar ervaringen over spouwmuurisoltie graag met ons deelt!

Eigenlijk begon het met het verduurzamen van onszelf...

Er ontstond interesse in de invloed van voeding op onze gezondheid en de invloed van intensieve landbouw op de voedingswaarde. De moestuin kwam vrij snel nadat ik hier 31 jaar geleden kwam wonen. Toen ik ruim 6 jaar geleden ook dagelijks in de winter ging zwemmen, merkte ik dat mijn conditie verbeterde en het gewoon minder snel koud had. De verwarming kon een paar graden naar beneden zonder daar direct last van te hebben.

Toch bleef het huis hier en daar tochten en waren sommige ruimtes lastiger te verwarmen. De vraag was: Wat is er mogelijk in een dergelijk oud huis? Een huis dat de nodige verbouwingen had ondergaan maar waarbij destijds het onderwerp duurzaam niet echt aan de orde was. Dat er zonnepanelen zouden komen was snel duidelijk, o.a. het platte dak van het woonhuis leende zich hier goed voor, ook hebben we gekozen voor een verdeling van de panelen over andere daken, waardoor je alle momenten van de dag profijt hebt van de zon.

Dan het isoleren, het huis bestond voor ¾ uit spouwmuren die geïsoleerd konden worden, zo werd ons verteld. Er is vervolgens op een aantal plekken een gaatje geboord waar ze met een camera kunnen kijken hoe diep de spouw is. Dit was wel verrassend omdat deze op sommige plekken duidelijk dieper was dan op andere. Er werd goed uitgelegd hoe men te werk zou gaan. Op de dag dat de werklui kwamen hadden we ook net binnen de schilders aan het werk. Ze kondigden aan dat, door het onder hoge druk naar binnen spuiten van grijze bolletjes, het wat dampig in huis kon worden maar dat dit snel weer wegtrok. De combinatie met het schilderen leek me niet handig, gelukkig viel dat erg mee. Toch had ik me niet gerealiseerd dat ons huis natuurlijk oud is en er diverse kieren zijn waar makkelijk stof doorheen komt. Ik raad dan ook aan om in ieder geval de boekenkast en meubels af te dekken, scheelt achteraf een hoop werk.

Het resultaat mag er zijn!

het is duidelijk warmer in huis geworden, de kamer waar we nooit zaten door de kou is nu een aangename zitkamer waar de zon naar binnen schijnt en de verwarming op zich neemt. De gaatjes in de muren zijn weer keurig dicht gesmeerd, je ziet er niks meer van. Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden is dat de spouwmuren aan de bovenkant open kunnen zijn. Zo kwamen de grijze bolletjes ons in grote getalen tegemoet op het moment dat we nieuwe spots in de keuken gingen monteren. Het bleek dat de bolletjes ook een deel van het plafond bevolkt hadden. De werklui van de isolatie hadden op deze plek zelf ook gemerkt dat het wel erg lang duurde voordat de spouw gevuld was. Ik heb ervaren dat het belangrijk is er zelf bij te zijn om het in de gaten te houden, het blijft tenslotte je eigen huis.

Tot slot nog onze ervaring met de te maken keuzes rondom verduurzaming. Laat je adviseren maar zorg dat je zelf baas blijft over de beslissingen die je neemt. Iemand kan nog zo adviseren dat een warmtepomp een goed idee is, de vraag is of dat werkelijk zo is, voor ons huis was dat namelijk niet zo. Dus als je ergens twijfels bij hebt, neem ze serieus en vraag andere deskundigen waar je ervaring en vertrouwen in hebt. Het mag duidelijk zijn dat we over het isoleren van de spouwmuren zeer tevreden zijn en de kosten zijn ons alleszins mee gevallen.

Heleen Fluitman

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Kennis
delen?

Stuur een mail naar Heleen Fluitman en we plannen snel een gesprek in!

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022