Inspiratie

31-10-2021

Een kijkje bij de Buren: Felix en Anna

Deze week doen we inspiratie op voor het onderwerp Isoleren. Felix en Anna, blije bewoners van De Wilgen, hebben zich de afgelopen tijd bezig gehouden met het plaatsen van triple glas in hun bestaande huis.

Een levensloopbestendig huis

“We wilden het huis levensloopbestendig maken.” Dat was de verrassende uitspraak van Felix en Anna Ernens op de eerste vraag waarom ze gekozen hebben om hun huis in De Sanding te isoleren met triple glas.

5 jaar geleden zijn ze begonnen om in eerste instantie zelf elektriciteit op te wekken door middel van 15 zonnepanelen. Een logische beslissing zeggen ze zelf, want de opbrengsten zorgen ervoor dat de elektriciteit rekening zo goed als naar 0 is gereduceerd. Daarna kwam voor hen het besluit dat ze zo lang als het mogelijk is willen blijven wonen op de plek waar ze nu zijn. Dat werd levensloopbestendig verbouwen, om koken, wonen, slapen en alle sanitaire wensen op de begane grond samen te brengen. “En dan ook meteen isoleren, want ik wilde alles tegelijkertijd af hebben”, zegt Anna. Felix vult aan: “en ook tijdig isoleren. Als ramen tussen de 20 en 25 jaar oud zijn gaan ze lekken en we willen niet iedere keer een leverancier laten komen als er een paar lek zijn, dan wordt het gewoon een dure oplossing.” Door te isoleren is de gasrekening aanzienlijk gereduceerd, ook deze investering verwachten zij in 8 jaar terug te hebben verdiend. Het glaswerk is van HR+ naar HR+++ gegaan. Zij hebben meteen extra voorzieningen toegevoegd: rolluiken voor de slaapkamerramen verduisteren niet alleen uitstekend, maar isoleren meteen!

Buiten financiële overwegingen geven beiden aan dat met name de verbetering van het comfort en ook de verbeterde geluid isolatie voor hen de grootste toegevoegde verbeteringen zijn van hun isolatie inspanningen.

De ramen hebben ze bij een lokale leverancier besteld op basis van bekendheid, lokale aanwezigheid en service. Verder hebben Felix en Anna geen gebruik gemaakt van een subsidie, omdat er binnen de gemeente Smallingerland twee isolerende maatregelen tegelijk moeten worden uitgevoerd, om in aanmerking te komen voor subsidie.

Wanneer we Felix en Anna vragen naar de volgende stappen in hun verduurzamingsplanning beginnen ze over de huidige CV-ketel. Deze is inmiddels 12 jaar oud. De onvermijdelijke vraag is natuurlijk wat de vervanger wordt wanneer deze ketel met pensioen gaat. Felix zegt daarover: “bij vervanging wordt het mogelijk een hybride ketel, maar omdat we door zo te isoleren de watertemperatuur van de ketel belangrijk hebben kunnen verlagen zijn we ook in de positie om een warmtepomp aan te schaffen. We willen dan wel het aantal zonnepanelen uitbreiden. Het hangt tegen die tijd ervan af wat de beste oplossing blijkt te zijn, maar we hebben ervoor gezorgd dat we van het gas af kunnen.”

Gouden tip?

Op de vraag of hij voor geïnteresseerden nog een gouden tip heeft, antwoordt Felix beslist: “Wacht niet te lang, doe alles in een keer en gebruik de zomerperiode voor dit soort klussen”. Op verdere navraag waarom specifiek de zomer, geeft Felix aan dat hij de nodige activiteiten zelf heeft gedaan en dat liever met mooi weer heeft gedaan dan in de kou!

Mochten er na lezing van dit stuk nog specifieke vragen zijn of behoefte aan verdere detailinformatie over besparingen op gas en elektriciteit, dan zijn Anna en Felix graag bereid om vragen te beantwoorden. Je kunt ze bereiken op het volgende emailadres: felixernens@gmail.com

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Kennis
delen?

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022