Inspiratie

31-03-2023

Een kijkje bij de buren: De Oude School

De Werkgroep “Besparen en Isoleren” wil ideeën en ervaringen over besparen en isoleren met elkaar delen op basis van goede voorbeelden. Die halen we op uit gesprekken met medebewoners die goede voorbeelden hebben. Voor dit voorbeeld hebben we gekozen voor het onderwerp “isoleren” door middel van dak- en gevelisolatie.

Waar moet je beginnen?

Toen de oude school aan de Hoptunen in 2017 werd aangekocht door familie Zwarts en de Beer, was er een hoop werk te verzetten. Stap voor stap, dat was het credo. Eerst alles naar de 21 eeuw halen qua indeling van ruimten was het belangrijkste. Een verduurzamingsslag kon niet uitblijven. Familie Zwarts liet in dat kader al eerder zonnepanelen leggen, maar het grote probleem vond het pand was toch wel de gebrekkige isolatie schil.

Gebouwd zonder fundering, geen gevelisolatie, grote gietijzeren ramen met enkel glas op nummer 3 én een 150 jaar oud dak waar je op een heldere nacht de sterren op sommige plekken doorheen kunt zien. Het pand was eigenlijk een warmte-vergiet. En omdat warmte zoals bekent naar boven trekt is in 2022 de stap gemaakt het dak én de zoldervloer te isoleren. En dat kan op verschillende manieren. Optie 1 is alle oude materialen eraf en een compleet nieuw dak erop leggen. Wij hebben gekozen voor de tweede optie: behoud van de oude materialen daar waar mogelijk!

Voorkom verrassingen

Het resultaat is een feilloos geïsoleerd dak en zoldervloer. Aan de buitenkant lijkt het alsof er niets gebeurd is, omdat de oude pannen weer netjes op hun plek liggen, maar het binnenklimaat is er vanaf dag een met sprongen op vooruit gegaan! Een kleine verrassing zat in het feit dat de duurzaamheidssubsidie werd uitgekeerd bij twee isolerende maatregelen. Welke we dáchten te hadden uitgevoerd met de dak en zolderisolatie. Echter bleek bij aanvraag van de subsidie dat de isolatie van de zoldervloer niét als tweede maatregel werd beschouwd wanneer ook het dak werd aangepakt. Oeps. Toch vooraf even beter die kleine lettertjes lezen ;-)

Een extra maatregel zoals spouwmuurisolatie zou wél als tweede maatregel gelden. Doordat we hiermee zowel de subsidie-aanvraag konden afronden als een extra isolerende schil konden realiseren hebben we ervoor gekozen ook dat gelijk te laten uitvoeren! Tijdens aanpassingen binnen een oud pand loop je altijd tegen onverwachte zaken aan. Dat geldt ook voor de isolerende maatregelen die we hebben uitgevoerd. De aanpassingen aan dak- en zolder waren natuurlijk het ingrijpendst, maar leverende eigenlijk geen verrassingen op. Het isoleren van de spouwmuur bracht wel een paar verrassingen. Allereerst is het bijzonder dat een oude muur van meer dan 40 cm dik een spouw bevat. Daarnaast is het best raar dat deze spouw in dikte varieert van 9 tot 18 cm. We vermoeden dat een paar metselaars anno 1870 er zich met een Jantje van Leiden hebben afgemaakt. Verrassing 3: wanneer je niet weet hoe de bouw exact in elkaar zit kan het zomaar zijn dat het door de oude afvoer van de kachel isolatiekorrels in de woonkamer gaat regenen.

Zoeken we nu alleen nog een passende oplossing (met behoud van de oude kozijnen) voor die enorme ramen met enkel glas op nummer 3. Tips voor betaalbare oplossingen zijn welkom,

Gouden tip?

Lees de kleine lettertjes van je subsidieaanvraag vooraf goed door om verrassingen te voorkomen en houd stofzuiger bij de hand wanneer er in je oude pand spouwmuurisolatie wordt aangebracht

Interessante links:

Instructiefilmpje dakreparatie

Daan de Beer en Richard Zwarts

Met Richard en Daan verder praten over dit onderwerp

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Kennis
delen?

Stuur een mail naar Daan de Beer en Richard Zwarts en we plannen snel een gesprek in!

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022

Een lokaal, duurzaam en heel gezellig teamuitje!

22-09-2022