Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Collectief bijdragen geeft energie!

Het kan je als ETC lid bijna niet zijn ontgaan; de plannen voor ons allereerste collectieve duurzame initiatief zijn uitgewerkt en we zijn er klaar voor om het dak van Scheepswerf van de Werff vol te leggen met zonnepanelen. Niets staat de jaarlijkse productie van 17.000 kWh aan lokaal opgewekte energie nog in de weg…. Toch? Of het moet zijn dat we als leden van onze ETC de benodigde gezamenlijke investering niet gaan dragen. Zover laten we het natuurlijk niet komen, want dat zou alleen maar n´gatieve energie zijn. In dit artikel zetten we alle fijne duurzame feiten strak voor je op een rijtje, zodat je eigenlijk alleen nog maar hoeft te bedenken met hoevéél obligaties je gaat participeren ;-) Veel leesplezier!

 

Waarom meedoen met een collectief zonnedak?

We streven ernaar om belangrijke ETC doelen te realiseren:

  1. het bevorderen van duurzame energieproductie en -gebruik in onze dorpen.
  2. het vergaren van waardevolle ervaring als coöperatie in alle fases van voorbereiding, besluitvorming, realisatie en beheer van een project.

 

Dit project fungeert als een belangrijke pilot, waardoor we als coöperatie sterker staan voor toekomstige, grotere initiatieven. Het heeft ons inzicht gegeven in de complexiteit van projectevaluatie, inclusief aspecten zoals opstalrecht, verzekeringen, subsidies, aanbesteding en beheer. Bovendien bleek het noodzakelijk onze statuten aan te passen om projecten met obligaties te financieren. Ondanks dat het om een kleinschalig project gaat, biedt het ons waardevolle ervaringen. Het is van groot belang dat we dit proces positief kunnen afsluiten met de daadwerkelijke realisatie, waarbij we tevens ervaring opdoen met het afsluiten van contracten met de dakeigenaar, aannemer, en het beheer en onderhoud.

Er zijn 4 redenen om als ETC lid ook jouw steentje bij te dragen aan de realisatie van onze eerste collectieve oplossing:

  1. Jouw investering in het zonnedakproject draagt bij aan een CO2-neutrale samenleving.
  2. Jouw investering stelt onze ETC in staat verder te professionaliseren.
  3. Jouw investering levert (bescheiden) rendement (van 2% op): das ongeveer net zoveel als de rente op een gemiddelde spaarrekening.
  4. Jouw investering levert een flinke portie positieve energie op.

 

Verdiepen voordat je meedoet.

Dit eerste project is uniek omdat we niet alleen instemming vragen voor de financiering van het project Zonnedak Buitenstvallaat 8, maar ook voor het participatiereglement en de benodigde statutenwijziging. Bij latere duurzame inititaieven volstaan het reglement en de aangepaste statuten, en zal het alleen om het project draaien. Omdat dit dus ons eerste gezamenlijke initiatief is, is de bijbehorende papierwinkel dus iets groter.

Via de downloadlinks onderaan deze pagina hebben we alle relevante documenten ontsloten. Het is handig om bij het lezen ervan deze volgorde aan te houden:

  1. Download 1 / Informatie Memorandum Buitenstvallaat 8: In dit document lees je het voorstel van het bestuur om te investeren in een zonnepaneleninstallatie op het dak van Scheepsbouw O.H. van der Werf. Het document behandelt de installatie, financiering, subsidies, kosten, rendementsanalyse, elektriciteitsprijzen, onzekerheden en risico’s.
  2. Download 2 / FAQ zonnedak: In dit document vind je handig geordende vragen en antwoorden over het zonnedak.
  3. Download 3 / ETC-participatiereglement + Zondelen Buitenstvallaat 8: Dit document bevat regels voor deelname aan de financiering van Energie Transitie Coöperatie-projecten. Het fungeert als een checklist en stappenplan voor de uitgifte van obligaties en verduidelijkt de bevoegdheden van het bestuur en de gevallen waarin de Algemene Ledenvergadering (ALV) om instemming wordt gevraagd (Pagina 1 t/m 17 van het PDF bestand). De laatste 2 pagina’s bevatten de overeenkomst voor Zondelen Buitenstvallaat 8.

 

Algemene ledenvergadering maandag 22 januari

 Het collectieve zonnedak zal een belangrijke plek innemen op de agende van onze algemene ledenvergadering van maandag 22 januari aanstaande. Na het lezen van deze documenten ben je goed voorbereid en draag je bij aan een efficiënte vergadering. Je hoeft niet alles direct te begrijpen.

Deel je vragen vooraf met secretaris Jaike, zodat het bestuur zich goed kan voorbereiden op de antwoorden: hallo@energietransitiecooperatie.nl

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Kennis
delen?

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022

Een lokaal, duurzaam en heel gezellig teamuitje!

22-09-2022