Inspiratie

14-01-2022

Besparen met HeatCycle

Met de werkgroep “Besparen en Isoleren” delen we ideeën en ervaringen over besparen en isoleren met elkaar. Dit doen we op basis van goede (praktijk)voorbeelden. Deze voorbeelden halen we op uit gesprekken met medebewoners die deze goede voorbeelden hebben. In dit artikel geven aandacht aan het thema besparen door inzet van circulaire warmte door toepassing van de HeatCycle. Oftewel: besparen met je afvalwater!

Met je vorige douche maak je de volgende mogelijk

Els en Jan van Gammeren hebben in 2020 een Heatcycle besteld bij de start-up uit Delft. In dit artikel gaan we in op de werking van het apparaat en de verwachte besparingen. Bij Els en Jan zal de Heatcycle in 2022 worden geïnstalleerd. Een behoorlijk innovatieve keuze, aangezien er tot nu toe slechts 20 installaties in Nederland geleverd zijn. Jan en Els zijn niet de enige vooroplopers in Friesland, ook woningbouwvereniging WoonFriesland is een pilot met de Heatcycle gestart!

Als eerste een korte uitleg over de werking van het terugwinnen van energie uit het eigen afvalwater, middels de Heatycle. Het apparaat bestaat uit 3 onderdelen die gekoppeld worden door (geïsoleerde) water-leidingen; de warmte terugwin-unit, de warmtepomp en de boiler. De warmte terugwin-unit komt in de kruipruimte of kelder, de rest van de installatie wordt in de woning geplaatst. De afmeting van de warmtepomp is ongeveer 40x50x60 cm en de boiler wordt gedimensioneerd op het warmwaterverbruik. De warmtepomp staat bij voorkeur op de begane grond, waar de boiler ofwel bij de warmtepomp, ofwel bij de (aanwezige) cv-ketel kan worden geplaatst. De HeatCycle onttrekt warmte uit het afvalwater. De gemiddelde temperatuur van afvalwater is nog 27°C. Door dit water af te koelen naar 2°C kan er warmte aan onttrokken worden, warmte die weer in huis kan worden gebruikt. Uit ál het afvalwater kan warmte worden teruggewonnen. Enkel de warmte wordt uit het water teruggewonnen. Het afgekoelde afvoerwater stroomt door naar het riool. De gerecyclede warmte wordt gebruikt om warm tapwater te maken. Omdat al het water wordt gebruikt kan de HeatCycle méér warmte leveren dan nodig is voor alleen warm water. Deze “extra” warmte wordt geleverd aan verwarming in de woning.

De reden van aanschaf van de Heatcycle installatie is Jan en Els vooral gelegen in het feit dat je hiermee een innovatieve besparingsmogelijkheid in handen hebt. Energie die anders via het riool weg zou lekken, wordt nu hergebruikt! Wat dat oplevert? Voor een gemiddeld huishouden (van 4 personen) bedraagt de besparing ongeveer 650 m3 gas per jaar! Hiermee is de HeatCycle voor Els en Jan dé manier om direct de uitstoot van de woning te verlagen. De oplossing is daarnaast goed te combineren met het gebruik van zonnepanelen. De elektriciteit die je nu niet gebruikt wordt omgezet in warm tapwater of gebruikt voor de verwarming.

Jan van Gammeren

Met Jan verder praten over dit onderwerp

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Kennis
delen?

Stuur een mail naar Jan van Gammeren en we plannen snel een gesprek in!

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022