Inspiratie

05-01-2022

Besparen en Isoleren - De Inleiding

Met de werkgroep “Besparen en Isoleren” delen we ideeën en ervaringen over besparen en isoleren met elkaar. Dit doen we op basis van goede (praktijk)voorbeelden. Deze voorbeelden halen we op uit gesprekken met medebewoners die deze goede voorbeelden hebben. In dit introducerende stuk delen we graag een algemene introductie en wat handige links. Deze links hebben we aan het einde van dit artikel voor je gebundeld.

Voor het verwarmen zonder aardgas is isoleren vaak noodzakelijk

Samen met het luchtdicht maken van je woning is goed isoleren voorwaardelijk voor het realiseren van een aardgasvrije woning. Daarnaast zijn er nog legio andere gebouw gebonden maatregelen die je kunt nemen, zoals het aanpakken van de ventilatie, warmwatertap installatie en terugwinnen van energie uit het afvalwater. Het isoleren en luchtdicht maken van een gebouw zorgen ervoor dat een gebouw een lagere warmtevraag heeft en dus minder energie gebruikt. Daardoor hoeft er minder energie geproduceerd te worden. Ook wordt de binnenzijde van geïsoleerde bouwdelen (gevels, ramen etc) minder koud, waardoor het comfort in de woning verbetert. En bij een betere luchtdichtheid verminderen ook tochtklachten.

Bij een gebouw dat gebruikmaakt van warmtepompen of warmtelevering op een lager temperatuurniveau, is een lagere warmtevraag nodig om het gebouw snel genoeg op te kunnen warmen tot een voldoende hoog niveau. Zo belast het op koude dagen het elektriciteitsnetwerk minder. Een lager energiegebruik zorgt tegelijk voor een lagere energierekening.
Je kunt je isolatie wens op twee verschillende manieren realiseren: door een aanpak per gebouwdeel of door het als geheel aanpakken van de thermische schil van jouw huis. Terwijl beide aanpakken op de site worden beschreven, lijkt mij persoonlijk de aanpak per gebouwdeel het beste te passen. Zeker als je de hoop hebt dat een of meerdere gebouwdelen al voldoende geïsoleerd zijn. Voor een meer gedetailleerde beschrijving verwijs ik hieronder naar de site van het Expertise centrum. Per onderdeel zijn de kosten vaak maatwerk. Subsidies zijn ook voorhanden, kijk vooral ook bij het energieloket van de eigen gemeente.
Voor een algemene subsidiewijzer en voordelige leningen; klik dan ook even op de link naar de energiesubsidiewijzer.

Jan van Gammeren

Met Jan verder praten over dit onderwerp

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Kennis
delen?

Stuur een mail naar Jan van Gammeren en we plannen snel een gesprek in!

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022