Inspiratie

17-05-2022

Als je tóch gaat verbouwen...

Naast penningmeester van onze ETC is Rients Kosten eerst en vooral trotse bewoner van een duurzaam pand op een wel héél bijzondere plek. In juli/augustus 2019 kwam het huis aan de Butendiken 9 te Smalle Ee te koop (het huis bij het begin van het schelpenpaadje naar De Veenhoop). Door fietstochtjes vanuit zijn toenmalige woonplaats Jirnsum kende de familie Koster de plek en dachten meteen dat dit een kans was om op een unieke plek te gaan wonen. Na de bezichtiging waren ze enthousiast en zijn ze in september 2019 eigenaar geworden. Het was meteen duidelijk dat er grootschalig gerenoveerd moest worden, wat neer zou komen op volledig strippen, opnieuw opbouwen en een gedeelte aanbouwen. Als ze dan toch bezig gaan, ligt het voor de hand om de thermische isolatie op peil te brengen.

Wat is er allemaal gedaan?

Het oorspronkelijke is van tussen 1925-1930 en was de machinistenwoning van het naastgelegen gemaal met oorspronkelijk hetzelfde piramidevormig dak. De vorige bewoner heeft het huis in 1988 ook verbouwd met een uitbouw en een nieuw zadeldak van polystyreen dakplaten. Eigenlijk deed hij hetzelfde als wat de familie Koster gedaan heeft, maar dan met de inzichten van 1988 ten aanzien van isolatie. Met uitzondering van het dak hebben is alles er weer uitgetrokken en is er weer opnieuw begonnen met de volgende energietechnische oplossingen:

  • geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming;
  • extra dakisolatie aan de binnenzijde door 8 cm PIR plaat tegen de binnenkant aan te plakken;
  • alle ramen vervangen met nieuwe kozijnen en HR++ glas (triple glas werd te duur/zwaar en levert niet heel veel extra’s op);
  • gevels aan de buitenzijde geïsoleerd met 10 cm PIR plaat en afgewerkt met houten betimmering;
  • circa 6.000 kWp aan zonnepanelen geïnstalleerd;
  • een standaard NIBE lucht/water warmtepomp voor de vloerverwarming;
  • een thermodynamische warmtepomp voor het warm water;
  • afsluiten van de gastoevoer;

 

Wat je dan allemaal tegenkomt…

Vanwege de kosten is er veel zelf gedaan, dan wel in eigen beheer uitgevoerd. De ruwbouw heeft de familie door een aannemer laten doen. Het grootste probleem in het vergunning traject waren de eigenzinnige heren van de welstand. In het de Welstandsnota staat namelijk als eis dat de buitengevels steenachtig moeten zijn. In het licht van de noodzakelijke energietransitie een achterhaald idee, maar de dames en heren van Hûs en Hiem waren onvermurwbaar. Na verschillende overleggen heeft de gemeente uiteindelijk besloten maar van dit advies af te wijken. De tip is dan ook om altijd goed te kijken naar de mogelijkheden voor vergunningvrij bouwen.

Wat kosten betreft is er uiteraard ruimhartige gebruik gemaakt van de beschikbare subsidies voor de isolatieverbetering van de eigen woning, subsidies voor de warmtepompen en de BTW-vrijstelling voor zonnepanelen. Bovenop de SEEH-regeling geeft de provincie Friesland nog een extra bijdrage voor de isolerende maatregelen.

Wat is het resultaat?

Een goed geïsoleerde en comfortabele woning op nieuwbouw-niveau. Het blijkt wel even wennen met vloerverwarming en de min of meer constante temperatuur in huis. Daarnaast de ventilatie: het aanleggen van een WTW systeem in een bestaand huis is lastig en is daarom niet gedaan. Dus is het een beetje schipperen met in hoeverre je ramen open doet en niet teveel energie verliest. In november 2020 is de familie Koster vanuit de verbouwingscaravan het pand weer ingetrokken en meteen in 10 februari meteen de ultieme test: – 10 graden Celsius en harde wind. De warmtepomp trok dat prima, maar moest wel de booster even bijzetten (een elektrische bijverwarming in het circuit). Het stroomverbruik in die wintermaanden was tussen de 1.000-1.300 kWh per maand.

Er wordt een globaal bruto stroomverbruik van ca. 8.000 kWh gerealiseerd, met een teruglevering van ca. 4.000 kWh in het eerste jaar (wat geen topjaar was).

Gerelateerde artikelen

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Kennis
delen?

Meer kennis en inspiratie

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan een van onze andere artikelen voor een portie duurzame kennis of inspiratie.

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Ons collectieve zonnedak

19-01-2024

Jaargemiddeld? Energieneutraal!

Installatie aardwarmte pomp

19-10-2023

Breng je thermische isolatie op peil

Als je tóch gaat verbouwen...

17-05-2022

Bloeizone De Wilgen

19-05-2023

Dak- en spouwmuurisolatie

Waar moet je beginnen?

31-03-2023

MATZ – warmte

MATZ – warmte

22-9-2022